CANADA TRIVIA

//CANADA TRIVIA

CANADA TRIVIA

VIRTUAL CANADA DAY INFORMATION

There will be Five different categories, one category per week leading up to Canada Day.

Each category has 5 questions. Write down your guess each day and check back the next day for answer. An new question posted every weekday, Monday to Friday.

This image has an empty alt attribute; its file name is image.png

WEEK ONE June 1 – 5

Category: Cities

1. Which Canadian city is nicknamed Hollywood of the North?

Vancouver. An article in the Vancouver Sun dated Jan 2018 quoted a survey by Moviemaker magazine which ranked Vancouver as the second- best place in North America to make movies. Toronto ranked 8 and Montreal 10th

2. Which restaurant chain first opened its doors in Hamilton ON?

Tim Horton’s – 1964

3. What city was founded by Samuel de Champlain in 1604?

St John, New Brunswick. Champlain arrived there on June 24, 1604 which is the feast day of St John the Baptist. Because of this, both the settlement and the river were named St John.

4. In which Canadian city would you go to The Forks?

Winnipeg, Manitoba at the intersection of the Red and Assiniboine Rivers.

The Forks of the Credit is a beautiful provincial park where visitors hike, picnic, ski and snowshoe,

5. What city is home to the most visited national historic site in Canada? Can you name the site?

Quebec City. The site is called the Ramparts of Quebec City (Park Canada stats 2017-2018)

Starting this week, you will be able to get the answers to the questions the next day.

This image has an empty alt attribute; its file name is image.png

The category for week 2 is General Knowledge June 8-12

Question #1 What term do Canadians use to describe a sofa with upholstered arms?

Answer: Chesterfield

Question #2 What city straddles the border between Alberta and Saskatchewan?

Answer: Lloydminster, Instead of fighting over jurisdiction the provinces agreed to just share it.

Question #3 Who captained the Bluenose, Canada’s iconic sailing ship?Bragging rights if you can name the beer that features the Bluenose on it’s label?

Answer: Captain Angus Walter.

Bragging rights if you can name the beer that features the Bluenose on it’s label?

Answer: The beer is Oland Brewery’s Schooner

Question # 4 Whose face is on the Canadian $100 bill?

Answer: Robert Borden -the eighth prime minister of Canada, in office from 1911 to 1920. He is best known for his leadership of Canada during World War I.

Question #5 When did O, Canada officially become our national anthem?

Answer: 1980. It was written in Québec City by Sir Adolphe-Basile Routhier (words in French) and composer Calixa Lavallée (music), and first performed there on 24 June 1880.

Canada Trivia : Week 3 starts Monday June 15

The category for week 3 is Geography

Question#1 What is Canada’s longest river?

Answer: Mackenzie 4,241 km all in Canada

Question # 2 In what province would you find Torngat Mountains National Park?

Answer: It is located on the Labrador Peninsula in the province of Newfoundland and Labrador. The subarctic Torngat Mountains are the Inuit homeland, and a treasure trove of the powerful stories, spirits and traditions of centuries of travellers.

Question #3 How many time zones are there in Canada?

Answer: There are 6: Pacific, Mountain, Central, Eastern, Atlantic and Newfoundland and Labrador

Question #4: What is Canada’s largest island: Baffin, Victoria or Ellesmere?

Answer: Baffin Island

Question 5: What is the most southerly point in Canada?

Answer: Point Pelee

It is the southernmost point of land in Canada, located at 41°41’N, 82°41″W (41.685,-82.684), or about 41.7 degrees north latitude.It forms part of the province of Ontario and lies in Lake Erie, just south of Pelee Island, and is part of Point Pelee National Park.

The category for Week 4 is Sports

Question # 1: Name Canada’s two official national sports   

Answer: Lacrosse and Hockey- 1994 Official Sports Act 

Question#2 : In 1759 Scottish soldiers melted these to make curling stones 

By | 2020-06-23T12:05:34-07:00 June 2nd, 2020|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment